
SEMESTRUL INTERNAȚIONAL
“SEMESTRU TEHNIC EUROPEAN COMUN PENTRU APĂRARE ȘI SECURITATE“
17 FEBRUARIE – 21 IUNIE 2025

informații generale
Semestrul tehnic internațional organizat de Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” reprezintă implementarea proiectului Erasmus+ KA2 EUCTSDS (2020-2023): 2020-1-RO01-KA203-080375 European Common Technical Semester for Defence and Security.
Planul de învățământ al semestrului internațional EuCTSds
REMARKS
- Semestrul european comun tehnic pentru apărare și securitate se desfăşoară în limba engleză.
- Semestrul are o durată de 18 săptămâni, din care un număr de 16 săptămâni sunt dedicate desfășurării de activități didactice, o săptămână este alocată doar pentru elaborarea proiectului științific, iar o săptămână este dedicată finalizării și susținerii proiectului științific;
- Participanții la semestrul internațional sunt studenți de nivel licență din academii militare/universități civile, din străinătate sau din țară;
- La semestrul internațional pot participa și studenți din ATM, caz în care facultățile de origine își asumă recunoașterea și echivalarea rezultatelor academice și a creditelor ECTS acumulate pe durata semestrului internațional;
- Criteriile de eligibilitate pentru acceptarea studenților români și străini la cursurile semestrului internațional sunt următoarele:
– să fie înmatriculați la un program de studii universitare de licență într-o universitate din străinătate sau din România;
– să facă dovada absolvirii a cel puțin unui an de studiu în cadrul unui program de studii universitare de licență;
– să facă dovada cunoașterii limbii engleză la un nivel cel puțin B2;
- Admiterea candidaților în vederea ocupării locurilor disponibile pentru semestrul internațional se face pe bază de dosar, în funcție de media generală de absolvire a anilor de studii promovați, pe baza nominalizării instituțiilor/facultăților de origine, în limita locurilor disponibile;
- Disciplinele 1¸8 se planifică și se desfășoară modular (o disciplină/2 săptămâni). Studenții vor opta pentru parcurgerea integrală sau parțială a acestor discipline, pe baza unei fișe de opțiuni. În cazul în care nu optează pentru parcurgerea unei anumite discipline, pe durata planificării disciplinei respective studenții vor desfășura activități de elaborare a proiectului științific;
- În situaţia suspendării activităților față-în-față, activităţile didactice şi de evaluare se pot desfăşura şi utilizând platforme educaţionale online agreate la nivel instituţional, în regim blended-learning.
- Activitățile aferente proiectului științific se desfășoară în echipe internaționale de 4¸6 studenți, activitatea fiind supervizată de cadrul didactic responsabil de tema de proiect;
- La absolvire, Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” eliberează un atestat de absolvire însoțit de situația școlară cu rezultatele obținute și creditele ECTS acumulate, precum și formularele specifice instituției de origine pentru recunoașterea/echivalarea mobilității.
înregistrare
Studenții militari și civili din universitățile partenere sunt invitați să se înscrie la Semestrul Tehnic European Comun pentru Apărare și Securitate.
Participarea la semestrul internațional se va realiza în cadrul programului Erasmus+ şi în cadrul iniţiativei Erasmus Militar.
Termenul pentru nominalizarea studenților este de 15 ianuarie 2025.
Vă rugăm să completați formularul de aplicație și să îl trimiteți scanat la adresa de email erasmus@mta.ro, Modelul pentru Formularul de aplicație.
Veți fi informat în termen de două săptămâni cu privire la acceptarea la semestrul internațional.
Vă rugăm să ne trimiteți formularul Erasmus+ Learning Agreement completat până la data de 15 Ianuarie 2025.
Formularul Learning Agreement trebuie să fie semnat de către student și de către reprezentanții universității de origine înainte de a fi transmis.
OBIECTIVE DIDACTICE ŞI COMPETENŢE
Obiectivul didactic constă în pregătirea participanților în vederea acumulării de competențe profesionale și transversale care să le permită elaborarea de proiecte în domeniul sistemelor tehnice pentru apărare și securitate, în echipe internaționale, multidisciplinare și multiculturale.
Competențe profesionale: analiza principiilor constructiv-funcţionale ale sistemelor tehnice; modelarea și simularea fenomenelor şi proceselor specifice sistemelor tehnice; proiectarea principalelor elemente componente și/sau ale tehnologiilor de fabricație ale sistemelor tehnice; testarea, evaluarea şi asigurarea calităţii sistemelor tehnice pentru apărare și securitate; managementului proiectelor tehnice pentru apărare și securitate.
Competențe transversale: executarea responsabilă a sarcinilor profesionale, pe baza documentării, raţionamentului logic, aplicabilităţii practice, evaluării, autoevaluării şi deciziei optime; realizarea activităţilor şi desfăşurarea rolurilor specifice muncii în echipă pe diferite responsabilităţi, precum şi distribuirea de sarcini pentru nivelurile subordonate, pe baza comunicării, cooperării, respectului reciproc, utilizării feed-back-ului pentru îmbunătăţirea activităţii proprii și spiritului de iniţiativă; comunicarea profesională în context multidisciplinar, multicultural și internațional.
subjects decriptions
- BE01-Applied Informatics
- BE02- Applied Automation for Engineering Systems
- MS01 – Integrated Weapon Systems
- MS02- Common Security and Defence Policy
- MA01- Mechanics and Material Science
- MA02- Dynamic of Flight
- MA03 – Propulsion Systems
- MA04- Computer-Aided-Design and Numerical Analysis
- EI01- Signal Processing
- EI02- Programming Languages
- EI03- Computer Networks
- EI04- Microcontrollers



(2021-2027)
2021-2027

STUDENŢI
STUDENŢI

PERSONAL
PERSONAL

PRIMIRI
PRIMIRI


Parteneriate de cooperare





