INFORMAȚII GENERALE
Mobilitatea de tip studiu (SMS)
Mobilitatea de studiu (SMS) este acţiunea care permite studenţilor din Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” să efectueze o perioadă de studii integrate într-o altă ţară participantă la program. Mobilitatea de studiu se bazează pe acordurile inter-instituţionale încheiate între Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” și alte instituţii de învăţământ superior participante la program care deţin ECHE.
Mobilitatea de plasament (SMP)
Mobilitatea de plasament (SMP) este acţiunea care permite studenţilor din Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” să efectueze un stagiu practic într-o întreprindere sau organizaţie dintr-o alta ţară participantă la program. Organizaţiile gazdă pentru mobilități studenţeşti de plasament pot fi întreprinderi, centre de formare, centre de cercetare şi alte organizaţii, inclusiv instituţii de învăţământ superior. Mobilităţile de plasament se bazează pe relaţiile de colaborare, formalizate sau nu sub forma unor acorduri, între ATM şi parteneri eligibili din ţări ale Uniunii Europene.
Mobilitatea mixtă (BIP)
Mobilitatea mixtă (Blended Mobility) poate să fie o mobilitate care are în componență o perioadă virtuală (online) obligatorie și o perioadă fizică obligatorie de minimum 5 zile și de maximum 30 zile într-o instituție de învățământ superior parteneră. Pentru acest tip de mobilitate doar perioada cu prezență fizică este finanțată din programul Erasmus+. Mobilitatea mixtă poate să fie de studiu, de plasament sau în cadrul unui program intensiv mixt (Blended Intensive Programme – PIP), ce trebuie să se finalizeze cu obținerea unui minimum de 3 credite ECTS.
Mobilitatea doctoranzilor
Mobilitatea doctoranzilor repreprezintă o mobilitate internațională la care poate să participe doctoranzi din Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” pentru o perioadă ce are în componența ei o perioadă cu prezentă fizică obligatorie, între minimum 5 zile și maximum 30 zile, într-o învățământ superior parteneră, finanțată din programul Erasmus+.
Module comune (sub egida EMILYO – Erasmus Militar)
Modulele comune sunt activități internaționale organizate în cadrul unor academii militare ce se desfășoară pe o perioadă de 2-30 zile, gestionate sub egida inițiativei Erasmus Militar. Finanțarea participării la modulele comune se poate realiza din cadrul programului Erasmus+ (dacă sunt organizate sub forma unor mobilități mixte, de tip BIP – Blended Intensive Programme) sau din alte surse financiare ale ATM, conform Planului cu Activități Internaționale (PAI).
Criterii de eligibilItate STUDENȚI
- Candidații trebuie să aibă competențe profesionale pentru a participa la o mobilitate internațională;
- Candidații, cetăţeni ai unei ţări participante la program sau ai unei alte ţări, trebuie să fie înmatriculaţi ca studenți în ATM la unul din ciclurile de studii de licenţă, masterat sau doctorat;
- Studenții cu taxă de studiu trebuie să aibă achitate toate obligațiile financiare, la data înscrierii candidaturii;
- Candidații trebuie să fi absolvit minim 2 semestre de licenţă pentru mobilitățile de studiu, sau minim un semestru de licență pentru mobilitățile de plasament;
- Candidații trebuie să obțină media generală de concurs de minimum 7,00.
- Candidații nu trebuie să depășească 12 luni de mobilitate efectuate în cadrul unui ciclu de studii.
- Candidații trebuie să aibă competențe lingvistice în limba engleză (sau alte limbi de circulație internațională – limba de desfășurare a mobilității internaționale) de nivel minim B1, pentru toate abilitățile lingvistice, conform Cadrului European Comun de Referință.
- Studenții înmatriculați pe locurile de la buget trebuie să nu fie înregistrați cu abateri disciplinare în ultimele 30 zile.
Criterii de SELECȚIE STUDENȚI
a) Media generală de concurs se evaluează pe baza rezultatelor academice obținute pentru anii finalizați/semestrele finalizate în cadrul programelor de studii de licență/master.
b) Rezultatele academice sunt:
– la nivel licență: media anilor finalizați/semestrelor finalizate;
– la nivel master: media de absolvire a studiilor universitare de licență;
– la nivel doctorat: media de absolvire a studiilor universitare de licență și de master.
c) Bonus la media generală. Candidații primesc un bonus la media generală, pe baza documentelor justificative și a activităților menționate în formularul de selecție, în funcție de participarea la următoarele activități/obținerea următoarelor rezultate:
– participare la sesiunile de comunicări științifice studențești naționale sau internaționale, la concursuri profesional-științifice naționale sau internaționale:
- 0.8p/participare (obținerea premiului I);
- 0.4p/participare (obținerea premiilor II, III sau mențiune);
- 0.2p/participare (fără premii).
– publicarea de articole în jurnale științifice indexate în baze de date internaționale cu afiliere ATM sau în revistele științifice publicate în ATM:
- 0.8p/articol.
– participare la activitățile de voluntariat desfășurate în ATM pentru sprijinul mobilităților/ activităților Erasmus+:
- 0.8p/semestru
- 0.4p/activitate.
– participare la cursurile facultative Cultură și civilizație franceză/Cultură și civilizație engleză desfășurate în ATM:
- 0.8p/participare cu media 8-10;
- 0.4p/participare cu media mai mică de 8.
d) Penalizare la media generală. Candidații primesc o penalizare la media generală, pe baza precizărilor din formularul de selecție și a informațiilor furnizate de secretariatele facultăților și de BE+RI, pentru:
– forme de verificare restante:
- 0.8p/formă de verificare restantă.
– participări anterioare la mobilități internaționale, astfel:
- 0.8p/mobilitate de tip SMP
- 0.6p/mobilitate de tip SMS
- 0.4/modul comun (cu excepția studenților care după participarea la o mobilitate de scurtă durată aplică pentru o mobilitate de lungă durată)
- 0.3/mobilitate mixtă de tip BIP (cu excepția studenților care după participarea la o mobilitate de scurtă durată aplică pentru o mobilitate de lungă durată)
– renunțarea la locul ocupat pentru o mobilitate internațională după comunicarea rezultatelor obținute în cadrul interviului de selecție:
- 0.8p/mobilitate.
e) Criterii specifice evaluate pe durata interviului de selecție (ADMIS/RESPINS). Criteriile specifice de bază sunt următoarele:
– Scrisoarea de intenție care explică interesul pentru mobilitatea specifică, beneficiile anticipate în urma participării și impactul asupra dezvoltării viitoare.
– Compatibilitatea specializării studiate de candidat cu cea a mobilității (unde este cazul).
– Cunoașterea nivelului minim al terminologiei de specialitate, specifie mobilității, în limba engleză sau în limba de desfășurare a mobilității.
În funcție de domeniul mobilității, reprezentanții instituției gazdă, CIE+ sau/și PDRI pot propune și alte criterii specifice suplimentare. Criteriile specifice suplimentare și modul de evaluare trebuie să fie precizate în cadrul ofertei de mobilități.
PROCEDURA DE APLICARE
I. SELECȚIA PRELIMINARĂ
– DOSARUL DE SELECȚIE PRELIMINARĂ. Studenții care doresc să aplice pentru o mobilitate internațională își completează dosarul de selecție preliminară:
- raportul de selecție, cu avizele și aprobările de la personalul responsabil (documentul se printează față-verso);
- pașaport lingvistic (avizat de responsabilul Erasmus+ lingvistic, conținând informații despre rezultatele obținute la testele ligvistice susținute, notele obținute la colocviile de limbă engleză în semestrele finalizate, sau certificatele lingvistice, după caz, care să ateste nivelul minim B1, conform Cadrului European Comun de Referință);
- CV în format Europass;
- scrisoare de motivație;
- copie act de identitate;
- copie identificare financiară (extras de cont deschis la o bancă comercială în EURO).
– CHESTIONAR ONLINE PENTRU SELECȚIA PRELIMINARĂ. Studenții completează chestionarul de tip Office Form pentru selecția preliminară, prin intermediul căruia transmite elementele principale ale DOSARULUI DE SELECȚIE PRELIMINARĂ în format electronic către Biroul Erasmus+ și Relații Internaționale:
Observație: Studenții care îndeplinesc criteriile de eligibilitate sunt declarați ADMIS și sunt ierarhizați în ordinea mediei generale de concurs (punctele bonus se acordă doar pe baza documentelor justificative). La începutul fiecărui semestru este necesară depunerea unui nou dosar de selecție preliminară.
II. INTERVIURILE DE SELECȚIE
– OFERTELE DE MOBILITĂȚI INTERNAȚIONALE precizează condițiile mobilității, criterii de selecție specifice, termen de depunere a formularelor de aplicație la mobilități, persoana de contact din ATM, formularul de aplicație specific mobilității (sunt aduse la cunoștința studenților declarați eligibili în cadrul selecției preliminare prin grija prodecanilor pentru relații internaționale, coordonatorului instituțional Erasmus+ sau prorectorului pentru relații interuniversitare).
– FORMULARUL DE APLICAȚIE SPECIFIC MOBILITĂȚII, indicat în ofertele de mobilități internaționale se complează de studenții declarați eligibili în urma Selecției preliminare care doresc să aplice pentru respectiva mobilitate. Formularele de aplicație la mobilitate ale studenților declarați ADMIȘI la interviul de selecție sunt transmise către instituția parteneră de către persoana de contact din ATM.
– INTERVIUL DE SELECȚIE este coordonat de persoana de contact din ATM aferentă mobilității și constă din evaluarea îndeplinirii criteriilor de selecție specifice mobilității, având caracter eliminatoriu, studenții fiind declarați ADMIS/REZERVĂ/RESPINS. Studenții sunt convocați la interviul de selecție, în ordinea mediei generale de concurs. Studenții declarați RESPINȘI la interviul de selecție pentru o mobilitate, pot aplica la alte oferte de mobilități internaționale.
– PROPUNEREA DE ECHIVALARE A MOBILITĂȚILOR INTERNAȚIONALE este aprobată în consiliul facultății prin grija prodecanului pentru relații internaționale înainte de începerea mobilității internaționale:
- În cazul mobilităților de studiu (SMS) sau în cazul mobilităților mixte (BIP) se stabilesc disciplinele parcurse în cadrul mobilității și cele care se vor echivala la întoarcerea din mobilitate.
- În cazul mobilităților de plasament (SMP) se stabilesc subiectele de stagiu care vor fi elaborate pe durata mobilității și eventual, dacă este cazul, disciplinele din planul de învățământ din ATM care vor fi echivalate după întoarcerea din mobilitate.
– LEARNING AGREEMENT FOR STUDIES/TRAINEESHIPS. Studenții sprijiniți de prodecanul pentru relații internaționale elaborează Learning Agreement for Studies/for Traineeships, conform aprobării în consiliul facultății a propunerii de echivalare a mobilității internaționale.
– SCRISOAREA DE INVITAȚIE/ACCEPTARE LA MOBILITATE. După primirea confirmării de acceptare (invitației nominale) din partea instituției parteneră, studenții pregătesc dosarul de participare la mobilitate.
III. PREGĂTIREA DOSARULUI DE PARTICIPARE LA MOBILITATE
– DOSAR DE PARTICIPARE LA MOBILITATE. Studenții completează și depun un dosar de participare la mobilitate la Biroul Erasmus și Relații Internaționale:
- raport de participare la mobilitate, avizat și aprobat de persoanele responsabile;
- scrisoarea de invitație/acceptare la mobilitate;
- dosarul de selecție (raportul de selecție, pașaport lingvistic, CV în format Europass, scrisoare de motivație, copie act de identitate, copie identificare financiară).
- Learning agreement for studies/traineeships.
– PREGĂTIREA MOBILITĂȚII. Studentul ia legăture cu instituția gazdă, prin intermediul prodecanului pentru relații internaționale, cadrelor didactice responsabile de mobilitate sau Coordonatorului Instituțional Erasmus+. Se rezolvă problemele de cazare/transport și se stabilesc alte detalii cu privire la desfășurarea mobilității.
– INSTRUCTAJUL PRIVIND DESFĂȘURAREA MOBILITĂȚII. După ce studentul primește aprobarea de participare la mobilitate se realizează instructajul cu privire la desfășurarea mobilității Erasmus+ și se susține testul inițial lingvistic pus la dispoziție de Comisia Europeană,
IV. PLECAREA ÎN MOBILITATE
– Studentul anunță Coordonatorul Erasmus+, Prodecanul pentru relații internaționale, îndrumătorul de grupă și Batalionul de studenți cu privire la informațiile zborului de plecare;
– Studentul pleacă în mobilitate;
– Studentul se asigură că păstrează tichetul de îmbarcare (dacă deplasarea se realizează cu avionul) sau altă dovadă specifică deplasării la locul de mobilitate (dacă deplasarea se realizează cu alt mijloc de transport).
– Studentul anunță Coordonatorul Erasmus+, Prodecanul pentru relații internaționale, îndrumătorul de grupă și Batalionul de studenți cu privire la ajungerea la mobilitate.
V. DESFĂȘURAREA MOBILITĂȚILOR
– Studentul informează săptămânal Coordonatorul Erasmus+, Prodecanul pentru relații internaționale, îndrumătorul de grupă cu privire la desfășurarea mobilității;
– Studentul participă la cursul online de limbă pus la dispoziție de Comisia Europeană.
VI. FINALIZAREA MOBILITĂȚILOR
– Studentul se asigură că instituția gazdă a completat Transcript of Records (SMS) sau Traineeship Certificate (SMP);
– Studentul se asigură că instituția gazdă a completat și semnat Atestatul de prezență;
– Studentul anunță cu cel puțin o săptămână înainte Coordonatorul Erasmus+, Prodecanul pentru relații internaționale și Batalionul de studenți cu privire la zborul de retur;
– Studentul se întoarce la timp în ATM;
– Studentul anunță Coordonatorul Erasmus+, Prodecanul pentru relații internaționale și Batalionul de studenți cu privire la întoarcerea în ATM;
– Studentul susține testul final lingvistic pus la dispoziție de Comisia Europeană;
– Studentul completează raportul final online pus la dispoziție de Comisia Europeană;
– Studentul predă la Biroul Erasmus+ și Relații Internaționale documentele de mobilitate:
- Boarding pass pentru transportul dus-întors;
- Learning agreement for studies/traineeships;
- Traineeship Certificate/ Transcript of Records;
- Atestatul de prezență;
- Dovada susținerii testelor lingvistice online puse la dispoziție de Comisia Europeană;
- Dovada completării raportului final online pus la dispoziție de Comisia Europeană;
- Rezultate și concluzii pentru raportul la misiune;
- Raport informal privind mobilitatea Erasmus+.
VII. RECUNOAȘTEREA MOBILITĂȚILOR
– Studentul predă o copie a documentelor științifice de mobilitate (Learning agreement, Atestat de prezență, Traineeship Certificate/Transcript of Records) la secretariatul facultății, prin grija prodecanului pentru relații internaționale ;
– Studentul întocmește un raport către decanul facultății pentru echivalarea de discipline aferente mobilității/stagiului de practică;
– Studentul întocmește raport către decanul facultății pentru replanificarea activităților/formelor de verificare care nu fac obiectul mobilității Erasmus+.
MODELE DOCUMENTE
I. MODELE DOCUMENTE NECESARE SELECȚIEI PRELIMINARE
– raportul de selecție cu avizele și aprobările de la personalul responsabil (documentul se printează față-verso);
– pașaport lingvistic (avizat de responsabilul Erasmus+ lingvistic, conținând informații despre rezultatele obținute la testele ligvistice susținute, notele obținute la colocviile de limbă engleză în semestrele finalizate, sau certificatele lingvistice, după caz, care să ateste nivelul minim B1, conform Cadrului European Comun de Referință);
II. MODELE DOCUMENTE NECESARE PARTICIPĂRII LA MOBILITATE
– raport de participare la mobilitate, cu avizele și aprobările de la personalul responsabil;
– propunere de echivalare a mobilității, aprobată în consiliul facultății;
– Learning Agreement pentru mobilități de studiu (SMS) (ghid completare);
– Learning Agreement pentru mobilități de plasament (SMP) ;
– Coduri Erasmus pentru specializări.
– Certificat selecție Erasmus+ ATM.
III. MODELE DOCUMENTE NECESARE FINALIZĂRII MOBILITĂȚILOR
– Atestat de prezență;
– Transcript of Records pentru mobilități de studiu (SMS);
– Traineeship Certificate pentru mobilități de plasament (SMP);
– Cerere de recunoaștere și echivalare mobilitate.
INFORMAȚII FINANCIARE
Țara de destinație SMS State membre UE și țări terțe asociate programului: Danemarca, Finlanda, Irlanda, Islanda, Liechtenstein, Luxemburg, Norvegia, Suedia. Țări terțe care nu sunt asociate programului – Regiunea 14: Elveția, Insulele Feroe, Marea Britanie 674/lună State membre UE și țări terțe asociateprogramului: Austria, Belgia, Cipru, Grecia, Germania, Franţa, Italia, Malta, Portugalia, Spania, Țările de Jos. Țări terțe care nu sunt asociate programului – Regiunea 13: Andora, Monaco, San Marino, Statul Cetății Vaticanului 674/lună State membre UE și țări terțe asociate programului: Bulgaria, Cehia, Croația, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ungaria, Turcia 606/lună Țări terțe care nu sunt asociate programului – Regiunile 1–12 700/lună România (mobilităţi dinspre o ţară terță care nu este asociată programului din Regiunile 1–12) 800/lună Pentru studenţii (inclusiv proaspăt absolvenții) care efectuează o mobilitate de plasament, către state membre UE și țări terțe asociate programului, dar și către țările terțe care nu sunt asociate programului din regiunile 13 și 14, la granturile din tabelul 6 se adaugă 150 Euro/lună. Această sumă suplimentară nu se alocă în cazul mobilităților către/dinspre țările terțe care nu sunt asociate programului din regiunile 1–12 Pentru participanţii cu oportunităţi reduse (cei care beneficiază de bursă socială sau se califică pentru a beneficia conform Ordinului MEN 3392/2017 (Art. 6, paragraful 2), cei de etnie romă sau cei cu statut de refugiat) care efectuează o mobilitate de studiu sau de plasament, la granturile din tabelul 6 se adaugă 250 Euro/lună. Pentru studenţii (inclusiv proaspăt absolvenții) cu oportunităţi reduse care efectuează o mobilitate de plasament și pentru care se aplică cele două tipuri de sume suplimentare menționate, acestea sunt cumulative. STUDENȚII ȘI PROASPEȚII ABSOLVENȚI CARE NU BENEFICIAZĂ DE SPRIJIN PENTRU DEPLASARE – SUMĂ SUPLIMENTARĂ LA SPRIJINUL INDIVIDUAL PENTRU DEPLASARE CU MIJLOACE DE TRANSPORT ECOLOGICE. Studenții și proaspeții absolvenți care nu beneficiază de categoria bugetară destinată sprijinului pentru deplasare pot opta, de asemenea, pentru deplasarea cu mijloace de transport ecologice. În acest caz, aceștia vor primi o contribuție unică în valoare de 50 EUR ca sumă suplimentară la sprijinul individual și până la 4 zile de sprijin individual suplimentar pentru a acoperi zilele de deplasare pentru o călătorie dus-întors, dacă este cazul. Mobilități fizice de scurtă durată ale studenților (5-30 de zile): mobilități mixte, mobilități de scurtă durată ale doctoranzilor (până la cea de a 14-a zi de activitate) 79 EURO/zi Mobilități fizice de scurtă durată ale studenților (5-30 de zile): mobilități mixte, mobilități de scurtă durată ale doctoranzilor (între a 15-a zi și a 30-a zi de activitate) 56 EURO/zi
Informații suplimentare se pot obține accesând pagina web a Agenției Naționale Erasmus+, ANPCDEFP.


(2021-2027)
2021-2027

STUDENŢI
STUDENŢI

PERSONAL
PERSONAL

PRIMIRI
PRIMIRI


Parteneriate de cooperare





