
COLEGIUL EUROPEAN DE SECURITATE ŞI APĂRARE

INFORMAŢII GENERALE
Colegiul European de Securitate şi Apărare (ESDC) este organizat ca o rețea care reunește peste 160 de institute, colegii, academii și instituții din cadrul Uniunii Europene care se ocupă de aspecte privind politica de securitate și de apărare. ESDC oferă cursuri de formare în domeniul politicii de securitate și apărare comune a Uniunii Europene, pentru a dezvolta și promova o înțelegere a politicii comune de securitate şi apărare în rândul personalului civil și militar și pentru a identifica și difuza cele mai bune practici în domeniu. ESDC îşi desfășoară activitatea sub responsabilitatea generală a Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate.
Începând cu luna iulie 2020 Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” a devenit instituţie membră cu drepturi depline a prestigioasei reţele a Colegiului European de Securitate şi Apărare.
Colegiul European de Securitate şi Apărare are următoarea structură:
1. Comitetul director (Steering committee), răspunde de coordonarea și conducerea generală a activităților de formare;
2. Consiliul academic executiv (EAB), răspunde de asigurarea calității și a coerenței activităților de formare;
3. Președintele ESDC, răspunde de gestiunea financiară și administrativă;
4. Secretariatul ESDC, sprijină președintele ESDC în îndeplinirea atribuțiilor.
În cadrul Consiliului academic executiv al ESDC funcţionează:
– Iniţiativa Europeană pentru Schimbul de Tineri Ofiţeri inspirată de Erasmus (Erasmus Militar);
– Şcoala Doctorală pentru politici comune de apărare şi securitate (Doctoral School);
– Cadrul sectorial al calificărilor pentru profesia de ofiţer militar (SQF MILOF);
– Platforma de evaluare a formării şi exerciţiilor în domeniul apărării cibernetice (Cyber);
– Platforma pentru reforma sectorului de securitate (SSR);
– Grup de lucru pentru misiuni şi operaţii aferente politicilor comune de apărare (WG MOT).

„iniţiativa euROPEANĂ PENTRU SCHIMBUL DE TINERI OFIȚERI INSPIRATĂ DE ERASMUS (erasmus militar)„
În luna noiembrie 2008, miniștrii apărării din Uniunea Europeană au decis să înființeze un Grup de Implementare pentru „Inițiativa Europeană pentru Schimbul de Tineri Ofițeri Inspirată de Erasmus„, inițiativă denumită „Erasmus Militar” sau „EMILYO” (Exchange of MILitary Young Officers).
Scopul inițiativei Erasmus Militar este să faciliteze institutiile militare de invățământ superior din Uniunea Europeană să exploreze posibilitățile de transfer de cunoștinţe și de dezvoltare de competențe prin desfășurarea de mobilități de studenți/cadeţi, personal didactic și instructori, după modelul programului Erasmus.
Grupul de Implementare al iniţiativei Erasmus Militar a fost creat în februarie 2009 ca o componentă a Comitetului Executiv Academic al Colegiului European de Securitate și Apărare.
Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” a sprijinit de la început ideea iniţiativei Erasmus Militar, iar începând cu anul 2018 a participat activ la toate şedinţele Grupului de Implementare al iniţiativei Erasmus Militar.
Mai multe informații despre inițiativa Erasmus Militar se găsesc pe pagina web: WWW.EMILYO.EU.
INSTITUŢIE MEMBRĂ A ŞCOLII DOCTORALE EUROPENE PENTRU POLITICI COMUNE DE SECURITATE ŞI APĂRARE
Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” a devenit instituţie membră a Şcolii Doctorale Europene pentru Politici Comune de Securitate şi Apărare în anul 2019.
Şcoala Doctorală Europeană pentru Politici Comune de Securitate şi Apărare (CSDP) este o iniţiativă lansată în anul 2017 pe bază de voluntariat a unor instituţii şi prin iniţiativa Colegiului European de Securitate şi Spărare, având ca scop dezvoltarea unor instrumente educaţionale de formare în sprijinul cercetării doctorale în domeniul CSDP la nivelul Uniunii Europene.
Obiectivul Şcolii Doctorale pentru Politici Comune de Securitate şi Apărare este acela de a reuni o masă critică de experţi academici care să aducă împreună coordonatori la doctorat şi mentori şi să promoveze schimbul de cunoştinţe, abilităţi şi competenţe în domeniul securităţii şi apărării Europene pentru a sprijini cercetarea ştiinţifică doctorală în domeniul Politicilor Europene de Securitate şi Apărare.
Şcoala Doctorală pentru Politici Comune de Securitate şi Apărare oferă un program suplimentar de pregătire doctorală sprijinind cercetarea ştiinţifică doctorală multidisciplinară cu instrumente educaţionale relevante mediului European de securitate şi apărare în următoarele domenii:
1. Securitate cibernetică şi tehnologii noi în domeniul securităţii şi apărării în context CSDP;
2. Infrastructură critică, pregătirea personalului şi logistică în domeniul CSDP;
3. Industria de apărare şi capabilităţi pentru CSDP;
4. Parteneriat în dezvoltarea de capacităţi şi relaţii externe în context CSDP;
5. Istorie, studiul conflictelor, studii, concepte, valori şi etică în context CSDP;
6. Economie, educaţie, formare şi leadership în context CSDP;
7. Guvernanţă şi management în context CSDP.
Academia Tehnică Militară „Ferdinand I” a devenit instituţie membră a Şcolii Doctorale Europene pentru Politic Comune de Securitate şi Apărare în anul 2019.
Reprezentanţi ai ATM participă activ la reuniunile Şcolii Doctorale CSDP, cadre didactice din Şcoala Doctorală „Ingineria Sistemelor de Apărare şi Securitate” din ATM fac parte din reţeaua de coordonatori şi mentori ai Şcolii Doctorale CSDP, iar studenţii doctoranzi din ATM au oportunitatea de a efectua stagii de pregătire doctorală în una din instituţiile membre ale reţelei Şcolii Doctorale CSDP.
d



(2021-2027)
2021-2027

STUDENŢI
STUDENŢI

PERSONAL
PERSONAL

PRIMIRI
PRIMIRI


Parteneriate de cooperare





