Master Securitatea Tehnologiei Informatiei

 

Prezentare masterat

Omenirea cunoaste in momentul de fata una din cele mai profunde transformari din intreaga ei existenta, in care informatia joaca un rol determinant. Traim astazi intr-o lume in care sute de milioane de calculatoare, deservind utilizatori cu cerinte diverse, sunt interconectate intr-o structura informatica globala numita ciberspatiu (cyberspace). Specialistii cauta si gasesc, cu o viteza de-a dreptul incredibila, solutii tehnice pentru dezvoltarea capacitatii de comunicatie si pentru sporirea calitatii serviciilor informatice oferite. Dezvoltarea Internetului din ultimii ani a fost puternic alimentata de perspectiva realizarii unor afaceri si comunicatii on-line. Pana si cele mai banale si obisnuite tranzactii se vor desfasura prin Internet. Acesta va face sa cada toate barierele fizice existente azi in calea comunicarii, creand posibilitatea ca si cele mai mici afaceri sa acceseze o piata globala. In acelasi timp, clientii pot face afaceri si cumparaturi de la firme care altfel nu le erau accesibile.

In acest context asigurarea securitatii informatiilor in general si a celor schimbate prin Internet, in special, reprezinta cea mai importanta provocare ce sta in fata domeniului. Pentru majoritatea organizatiilor, interesul in ceea ce priveste securitatea informatiilor este proportional cu modul in care sunt percepute amenintarile si vulnerabilitatile. Securitatea informatica si a informatiilor este accentuata de fenomene caracteristice societatii de azi, cum ar fi:

  • fenomenul globalizarii si crearea societatii informationale (intreprinderi virtuale, fabrici virtuale, magazine virtuale, transfrontaliere);
  • participarea in cadrul unor programe internationale: e-ten, e-commerce etc. ;
  • realizarea unor programe nationale: e-guvernment, e-administration, e-learning etc. in care rolul tehnologiiei comunicatiilor si de calcul, precum si cel al Internetului este determinant;
  • slabiciunile economiei virtuale legate de natura nemateriala a valorilor din cyberspatiu, anonimitate si caracterul transfrontalier;
  • evolutia criminalitatii electronice si dinamica ei;
  • participarea la structurile NATO si aderarea la UE implica obligatia alinierii serviciilor de protectie a informatiilor la nivelul cerintelor impuse de acestea.

De altfel securitatea informatiilor si a comunicatiilor constituie unul dintre punctele principale pe agenda politicii Uniunii Europene.

In acest context, formarea specialistilor necesari in managementul securitatii informatiilor si a administratorilor de securitate pentru sistemele informatice reprezinta o prioritate nationala, ceruta atat de mediile guvernamentale si de administratie centrala sau locala, cat si de mediul privat - companii, banci etc.

Masteratul organizat in Academia Tehnica Militara in domeniul Securitatea Tehnologiei Informatiilor se adreseza absolventilor de invatamant superior, personalului din structurile specializate in securitatea sistemelor informatice si de comunicatii, inclusiv in domeniul protectiei informatiilor clasificate precum si altor persoane interesate care lucreaza fie in administratia de stat fie in companii si firme private.

Activitatile didactice vor fi sustinute de un corp profesoral cu experienta in domeniul securitatii informatiilor, provenind atat din mediul universitar, cat si din structurile guvernamentale si de securitate nationala sau din companii private.

Cursurile se vor desfasura in mod intensiv, sub forma de module compacte, ce vor fi tinute, de regula, la sfarsit de saptamana.

© Copyright 2008 Academia Tehnica Militara