Locotenent doctor inginer Gabriela Toader face parte din echipa de cercetători români care a obţinut medalia de aur la Salonul de la Geneva. Gabriela este absolventa Academiei Tehnice Militare „Ferdinand I”, promoţia  2012, specializarea Chimie militară. Studiile masterale şi doctorale le-a desfăşurat ulterior în domeniul Ştiinţa şi Ingineria Polimerilor alegând să rămână în Academie pentru a lucra alături de profesorii care i-au îndrumat paşii.

Cum a luat naştere pasiunea ta pentru inginerie militară?

În cazul meu, profesia de inginer militar îmbină armonios pasiunile și aspirațiile mele. Chimia nu a fost printre primele opțiuni în momentul în care am ales Academia Tehnică Militară, însă pe parcursul celor patru ani de studii și, în special, pe durata celor două stagii Erasmus, am realizat faptul că este un domeniu captivant. Apoi, optând pentru ocarieră universitară, preocupările mele pentru perfecționarea continuă au fost concretizate prin continuarea studiilor masterale și doctorale, tot în domeniul ingineriei chimice.

Profesorii şi colegii au fost cei care au contribuit la naşterea acestui vis pe care tu l-ai urmat ulterior…

Pe parcursul acestui demers științific am dobândit noi cunoștințe dar și noi camarazi. În toți acești ani am avut ocazia să cunosc și să lucrez alături de profesori și cercetători valoroși, oameni minunați, printre care și echipa de cercetători premiată cu medalia de aur la Salonul de invenții de la Geneva.

Te aşteptai să câştigaţi medalia de aur?

Sinceră să fiu, eu nu mă așteptam la acest premiu și mă simt onorată că am avut șansa de a face parte din acest colectiv de cercetare.

Care sunt planurile tale de viitor? Ai renunţa la catedră pentru a te dedica vieţii de cercetător?

Pe viitor, mi-am propus să mă dedic în continuare atât carierei universitare cât și cercetării.

Ştiinţa cere sacrificii. Cum se împacă viaţa de familie cu cariera?

Ca orice femeie, deși canalizez cea mai mare parte a energiei pentru a onora cât mai bine „îndatoririle de mămică”, încerc totodată să optimizez timpul de care dispun astfel încât să evoluez permanent și să pot oferi cât mai multe și în activitatea profesională. Până la urmă, împlinirea personală aduce cu sine și motivația în viața profesională, așadar mă bucur că pot avea atâtea „valențe” pe care să le combin (inginer militar, cadru didactic, cercetător, femeie, soție, mamă).